12–16-vuotiaat

NÄE JA TULE NÄHDYKSI

  • Ketteryys, tasapaino ja koordinaatio
  • Vauhti, kestävyys ja voima
  • Paikat hengailuun ja kavereiden tapaamiseen

AKTIIVISUUDEN YLLÄPITO
Teini-iässä kasvu on niin nopeaa, että tasapainoaisti on koetuksella. Varhaisnuorten on kasvatettava lihasvoimaansa, kestävyyttään ja nopeuttaan. He tarvitsevat niin kavereitaan kuin liikuntaakin. Silti liikunnan määrä tuntuu tässä iässä vähenevän, ja tilastojen mukaan varhaisnuorten joukossa on yhä enemmän painonsa kanssa kamppailevia.

Varhaisnuorten mielestä leikkipuistoissa parasta ovat keinut, kiipeilytelineet, liikuntaradat ja pallokentät. Suosituimpia ovat haastavat ja rohkeutta vaativat välineet. Tytöt pitävät välineistä, jotka eivät nosta hikeä pintaan; pyörivät välineet ja keinut ovat yleensä enemmän tyttöjen mieleen kuin esim. pallopelit.

YSTÄVYYDEN YLLÄPITO
Ystävien seura on teineille tärkeämpää kuin nuoremmille. Nuoret tarvitsevat ystäviensä seuraa ja uusia tuttavuuksia – mieluiten suurissa kaveriporukoissa. Tämä on otettava huomioon heille suunniteltaessa.

KEHO JA MIELI
Aivojen kehitys jatkuu teini-iässä. Useat tutkimukset osoittavat, että liikunnalliset teinit oppivat muita nopeammin sekä ovat tasapainoisempia ja sosiaalisempia.


GALAXY Nereide

Kieppuvien osien ja kiipeilytelineen yhdistelmä kehittää teini-ikäisten fyysisiä taitoja:

MOTORISET TAIDOT kuten tasapaino, ristikkäiskoordinaatio ja asentoaisti kehittyvät kieppuessa

LIHASVOIMA käsivarsissa, jaloissa ja keskivartalossa tulee käyttöön, kun työnnetään toisia vauhtiin tai pidetään tiukasti kiinni kieppuessa

LUUNTIHEYS paranee välineestä pois hyppiessä SYDÄNTERVEYS paranee välinettä työntäessä ja vetäessä ja kieppuvia osia juosten liikuttaessa

Leikkiarvo

Fyysisyyttä kehittävä

Emotionaalisuutta kehittävä

Kognitiivisuutta kehittävä

Luovuutta kehittävä