6–12-vuotiaat

KULTAISET LAPSUUSVUODET

  • Motoriset taidot: ketteryys, tasapaino ja koordinaatiokyky

  • Sääntöleikit

  • Ihmissuhteiden luominen

FYYSISET TAIDOT HUIPUSSAAN
Lapset tuntuvat osaavan ja oppivan miltei mitä vain. Fysiikaltaan lapsi on nyt aikuisen mittasuhteissa. Lapsi ymmärtää kehoaan koko ajan paremmin, ja tasapainoaisti kehittyy. Kouluikäiset lapset hallitsevat kehon koordinoinnin perustaidot; juoksemisen, kiipeilyn, tasapainoilun jne. Koska taitoja on niin paljon, lapselle on tärkeää tarjota monipuolisia mahdollisuuksia itsensä haastamiseen.

SÄÄNTÖLEIKKIEN IKÄ
6-12-vuotiaat ymmärtävät muita ihmisiä yhä paremmin mm. keskustelujen ja yhteistyön kautta. Suuremmissa ryhmissä leikkiminen onnistuu jo, ja roolileikeistä kehittyy ”sääntöleikkejä”. Pelit, joissa on säännöt ja positiivista kilpailua, viehättävät lapsia. Pelisääntöjen avulla he oppivat voittamaan ja häviämään sekä ottamaan toiset huomioon. Samalla he kokeilevat mielellään vaativampia temppuja ja oppivat uutta ylittäessään omia rajojaan, joten leikkipaikan on tarjottava haasteita; tämä on otettava suunnitteluvaiheessa huomioon.

AKTIIVINEN OPPIMINEN
Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että tärkeitä elämäntaitoja opitaan helposti leikin avulla. On ilmennyt, että oman vuoronsa odottaminen leikkipuistossa on paljon helpompaa kuin luokkahuoneessa. Ikäryhmälle sopivat, erilaisia haasteita tarjoavat ulkoleikkipaikat parantavat oppimisja keskittymiskykyä.


Leikkitorni ja köysirata, fyysiset haasteet, liukumäki

Tilava kääntyvä ja keikkuva väline toimii yksittäin tai 2–3 välineen ryhminä teini-ikäisten kohtaamispaikkana.

MOTORISET TAIDOT kuten tasapaino, ristikkäiskoordinaatio ja asentoaisti kehittyvät kieppuessa ja keikkuessa

LIHASVOIMA esimerkiksi jaloissa ja keskivartalossa joutuu koetukselle kieppuvassa ja keikkuvassa välineessä

LUUNTIHEYS paranee välineestä pois hyppiessä

Leikkiarvo

Fyysisyyttä kehittävä

Emotionaalisuutta kehittävä

Kognitiivisuutta kehittävä

Luovuutta kehittävä