Etsitkö inspiraatiota päiväkodin tai esikoulun pihalle?

Espira daycare_VideoSlider.jpg

Lapset kehittyvät huimaa vauhtia päiväkoti- ja esikouluikäisinä, ja kehityksessä voi jopa olla vaikeaa pysyä mukana. Hyvä leikkipuisto ei ole ainoastaan hauska paikka, jossa purkaa energiaa, vaan se myös auttaa lapsia kehittymään ja haastaa heidän fyysisiä taitojaan. Maailmaan tutustuminen leikin kautta antaa lapsille tarvittavat sosiaaliset taidot ja valmistaa heitä koulutielle. Leikkiminen tukee ja kehittää myös lasten fyysistä, kognitiivista, sosiaalis-emotionaalista ja luovaa kehitystä. Me KOMPANilla pyrimme tarjoamaan leikkipuistoja ja leikkivälineitä, jotka tukevat varhaislapsuuden kehitystä. KOMPAN Play Institute on KOMPANin tutkimusyksikkö, joka varmistaa, että leikkivälineemme ovat huolella testattuja ja turvallisia lapsille.

early childhood playground equipment from KOMPAN

Miksi hyvät leikkivälineet ovat tärkeitä päiväkodeissa ja esikouluissa? 

Leikki ja kehitys kulkevat tiukasti käsi kädessä. Leikki on yksi seitsemästä ihmisaivojen tunnejärjestelmästä ja se on verrattavissa muihin ihmismielen tunneaisteihin, kuten onnellisuuteen, pelkoon ja rakkauteen.
Aikuisille yksinkertaiset leikit, kuten keinuminen, kiipeily tai liukuminen, voivat näyttäytyä vain hauskanpitona. Lapsille ne kuitenkin opettavat tärkeitä taitoja, kuten kielellistä osaamista ja yhteistyötä muiden kanssa.

Hyppely ja juokseminen ovat tärkeitä tekijöitä luuston tiheyden kannalta ja Maailman Terveysjärjestö (WHO) suositteleekin alle 5-vuotiaille vähintään kolme tuntia fyysistä aktiivisuutta päivässä. Hyvin varusteltu esikoulun tai päiväkodin piha kannustaa täyttämään nämä vaatimukset, mikä puolestaan auttaa lapsia kohti onnellisempaa ja terveempää elämää. 

Turvallisuus on yksi alle kouluikäisten lasten leikkipaikkojen haasteista. Taaperot saattavat kohdella välineitä rajusti ja vielä kehitysvaiheessa olevien hienomotoristen taitojensa ja puutteellisen tasapainonsa takia he saattavat kaatuilla herkästi. Siksi nuorimmille lapsille suunnattujen leikkipaikkojen tulisi koostua matalista ja turvallisista leikkivälineistä, joissa loukkaantumisriski on pieni. 
Jos haluat tietää lisää turvallisuudesta, voit lukea täältä leikkipuistojen turvallisuusmääräyksistä

Mitä leikkivälineitä sinun tulisi valita?

Hyvä esikoulun tai päiväkodin leikkipiha kannustaa lapsia yhteistyöhön ja kommunikointiin toistensa kanssa, mikä edistää kielellistä ja sosiaalista kehitystä. Tästä syystä leikkivälineiden on tärkeää tarjota fyysisen haasteen lisäksi myös kognitiivista ja luovaa leikkiä. 

Hyvä keino lasten fyysisen kehityksen tukemiseen on esimerkiksi kiipeilyyn kannustava leikkiväline. KOMPANin Pikkukiipeily-tuotesarja on suunnattu erityisesti 3-6-vuotiaille. Toisin sanoen nämä kiipeilyverkot on suunniteltu huolellisesti nuorimpien lapsien tarpeita silmällä pitäen. Köysien paksuus sopii pikkuisille käsille ja verkon askeltiheys pienille askelille.

Toinen loistava lisä leikkipuistoon on leikkikeskus, joka tarjoaa monipuoliset aktiviteetit. Leikkikeskuksissa lapset voivat esimerkiksi kiipeillä ja liukua. Lisäksi niiden pirteän kirkkaat värit, hengailutasanteet ja teemaleikkeihin kannustavat elementit stimuloivat lasten kognitiivista kehitystä sekä luovuutta.

Myös yksittäiset leikkivälineet ovat varmoja hittejä lasten keskuudessa! Ikisuosikkeja ovat liukumäet ja keinut. Hiekka- ja vesileikit ovat myös hyviä aktiviteetteja, joiden parissa lapset viihtyvät tuntikausia. Inspiroidu lukuisista vaihtoehdoistamme yksittäiset leikkivälineet -kategoriassa - löydät varmasti useita vaihtoehtoja tarpeisiisi.

 

KOMPAN commercial playground climbing equipment for preschools
preschool playground swing by KOMPAN

Mitkä materiaalit sopivat parhaiten päiväkodin tai esikoulun pihalle?

Leikkivälineiden valinnassa päiväkoti-ikäisille kannattaa aina huomioida materiaalien turvallisuus. Materiaalien on hyvä olla ympäristöystävällisiä ja erittäin kestäviä. KOMPANin kaikki leikkipaneelit on valmistettu kierrätysmateriaaleista, ja leikkikeskusten lattiat ovat korkeapainelaminaattia (HPL), jossa on luistamaton pinnoite. Nämä materiaalit takaavat turvallisuuden ja pitkän elinkaaren kaikissa ympäristöissä. 

Samat seikat pätevät myös valitessasi puiset leikkivälineet. Luonnonmukainen Robinia-puu on erittäin kestävää ja huoltovapaata materiaalia. Se kestää kaikissa sääolosuhteissa ja sen luonnollinen ilme miellyttää silmää. Robinia-puu on loistava vaihtoehto myös silloin, jos harkitset vastuullisempaa ratkaisua. Monet tuotteistamme on saatavilla vastuullisemmista materiaaleista valmistettuina, mutta niiden laatu on aina yhtä hyvä!

Myös leikkipuiston alusta on tärkeä asia, sillä pienet lapset kaatuilevat herkästi. Varmistamalla, että alusta on turvallinen, voit vähentää lasten loukkaantumisriskiä. Leikkipuiston alustaksi sopii esimerkiksi hiekka, nurmi tai FLEXOTOPTM ECO -pinnoitteemme. Lue lisää turva-alustoista täällä

Laadukkaaseen ja turvalliseen leikkipaikkaan investoimalla varmistat, että leikkipuisto kestää vuosien ajan!

4 tärkeää huomioitavaa asiaa leikkipuiston suunnittelussa:

  • Mikä on budjettisi? Leikkivälineiden määrä riippuu budjetistasi. Kun se on selvillä, suunnittelu on helpompaa. 
  • Minkälainen tyyli ja mitkä materiaalit sopisivat parhaiten? Olisiko luonnollinen tyyli sopivin, vai ehkä sittenkin pirteän värikäs? Meillä on runsaasti vaihtoehtoja kumpaankin tyyliin! Tutustu luonnonmukaisiin leikkivälineisiimme sekä leikkikeskuksiin ja -yhdistelmiin.
  • Kenelle leikkivälineet tulisi suunnata, mikä on käyttäjien ikäryhmä? Onko päiväkodissa vain taaperoikäisiä vai pitäisikö leikkivälineiden palvella hieman laajempaa ikähaarukkaa? On myös tärkeää huomioida esteettömyys, jotta jokaisen lapsen tarpeet tulevat huomioiduiksi.
  • Miten huolehtia, että lasten kaikki tarpeet täyttyvät? On tärkeää huomioida sekä fyysiset että kognitiiviset ominaisuudet, jotta lapset voivat kehittyä mahdollisimman monipuolisesti ja tehokkaasti.  

 Ota ensimmäinen askel kohti uutta ja upeaa leikkipuistoa!

preschool playground equipment by KOMPAN